Primer dia de CDigital 09

cddig11Han començat les jornades CDigital 09, la nova denominació de la Catosfera, i han arrencat amb la conferència d’Enrique Dans, que s’ha permès twitejar en català (gran detall). Al llarg de la seva intervenció ha reflexionat sobre els canvis que s’estan produint a la xarxa, més profunds i estructurals del que pot semblar en una primera apreciació. Aquestes transformacions provoquen els recels dels mitjans tradicionals, que només veuen els defectes d’internet i no valoren les seves virtuts. Els esquemes de control han de variar: un món en el qual els diaris tradicionals desapareixen és un món sense control ideològic. Cada usuari és el propi centre, la relació és peer to peer. Els diaris tendeixen a rebutjar aquest nou estat de coses i els mitjans en general no volen web social, ataquen YouTube, censuren Facebook o culpabilitzen Tuenti de l’assassinat de Marta del Castillo. El mal es troba en les accions de les persones, no en les eines tecnològiques. Volen controlar internet amb una concepció antiga monopolística, però no se’n sortiran, ja que la xarxa és lliure i els bits flueixen sense aturador. El protocol amb què funciona no admet censures en virtut de la seva pròpia naturalesa. La tecnologia no està destruint el valor, sinó que aquest està migrant (la Britannica i l’Encarta fracassen davant la Wikipedia). Els nous ludites no tenen res a fer: el món no s’acabarà amb l’hegemonia de les TIC. I els nens hauran d’aprendre des de la seva condició de nadius digitals, no perdre el temps amb eines obsoletes que no els permeten transcendir l’espai clausurat de l’aula. La Web 2.0 és conversacional i en aquesta conversa global els menys hàbils en el procés de comunicació són exclosos. Alguna cosa s’està movent: un canvi de paradigma.

A continuació, el president del Parlament, Ernest Benach, ha exposat a l’auditori el Parlament 2.0, integració de les eines socials per apropar la institució als ciutadans en una època de clara desafecció política. Finalment, a la taula sobre Administració 2.0 els ponents Marta Continente (Directora General d’Atenció al Ciutadà, GenCat), José María Pérez (Ajuntament de Gijón) i Alberto Ortiz de Zárate (Osakidetza) han comentat la importància del compromís en Web 2.0 en els diferents àmbits de servei a la ciutadania. Demà seguim.

El meu Twitter

Un pensament sobre “Primer dia de CDigital 09

  1. Hola Enric.
    El gran perill que comporta aquest peer to peer informatiu entre els usuaris d’internet, és que massa sovint es confón la informació amb la opinió. Cosa que també passa en molts mitjans de comunicació tradicionals, però que es veu incrementada en aquest flux constant d’informació subjectiva que és internet. Però suposo que aquest és més un problema de perdua de dignitat de la professió del periodista que no pas del suport on escriu.

    Enguany no he pogut assistir a la Catosfera, però gràcies a tots els que hi heu anat l’he pogut seguir virtualment 😉

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s