Blogs i xarxes socials

Aprofitant que imparteixo el curs sobre Web 2.0, us copio una de les meves intervencions en el debat sobre el tema:

Els blogs i les xarxes socials no són el mateix, ja que en el primer cas es tracta d’un lloc web amb els continguts ordenats cronològicament i els més recents (habitualment) a la part superior, amb l’opció d’habilitar comentaris i de fomentar la interacció, però amb un control del blogaire sobre allò que és publicat. En les xarxes socials la base és la interacció, el foment de la comunicació d’igual a igual, amb els amics (cas del Facebook) que constitueixen un teixit relacional i multimèdia (podem compartir notes, fotos, vídeos, actualitzacions d’estat…). El blog, tot i que pot ser col·lectiu, és més autoral i pot tenir una pretensió més literària, mentre que la xarxa social juga amb la frivolitat del contacte recíproc i de la trobada virtual com a sorpresa efímera.

El blog és una pàgina web que uneix la persona i el temps i ens ofereix empremtes de la seva identitat. Amb el Facebook aquesta pot quedar al descobert davant els amics i els mateixos amics poden construir una imatge de nosaltres a partir de les dades de què disposen (imatges, vídeos…). El Facebook, sí, seria com un xat més complex, és cert, però també permet escriure anotacions (és un blog senzill), enviar-hi missatges (com el correu electrònic), pujar àlbums fotogràfics (com el Flickr o el Picasa), compartir vídeos o podcasts, fer actualitzacions d’estat (és proper aquí al Twitter), donar suport a causes, crear-ne grups (amb fòrums inclosos), etc. I tant el blog com el Facebook fan servir RSS per sindicar continguts.

Diuen que el blog ja ha passat de moda, però segueixen havent-hi blogs interessants. Les xarxes socials són ara el més actual, i segurament també deixaran de ser-ho. Els blogs precisen molta feina d’actualització i a les xarxes socials aquest manteniment mínim és més senzill. No podem predir el futur, però com assenyala encertadament el professor Cardús en el seu article, segurament el Facebook morirà d’èxit.

Anuncis

3 pensaments sobre “Blogs i xarxes socials

  1. m’en vaig esborrar ahir del Facebook, no hi he acabat de creure, de fet em sembla una barreja entre la fira de les vanitats i el corral de la pacheca o un safareig cibernétic. El blog no morirà en el sentit que de fet en ser una mena de diari personal, en el fons un cop passada la primera fogarada el de menys (siguem sincers) és l’audiencia, un escriu per a un mateix i si s’hi sent bé pot durar molt de temps. Estic d’acord amn en Cardús, ja vaig llegir el seu comentari a l’AVUI

  2. Jo diria que els blocs no passen de moda. I el Facebook em va molt bé com a eina de comunicació àgil i un bon registre-arxiu de notícies que trobo interessat de compartir i guardar, entre altres coses.

  3. Jo també penso que els blogs no passen de moda, tan sols es normalitzen després de l’esclat inicial. Pel que fa al Facebook, em temo que la irrupció és tan espectacular que pot generar un major cansament en el futur. Tot i així, la xarxa social és una eina comunicativa de primer ordre. Segueixo pensant que la soledat del blog és més introspectiva i no tan frívola.

    Ens llegim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s