Bolonyesos

Avui ens ha tocat la sortida amb els alumnes de 2n de Batxillerat a la UAB, en el marc de les jornades de portes obertes que organitza cada any la universitat. En acabar, divisió d’opinions: alguns han trobat les xerrades útils per començar a forjar el futur acadèmic, però altres s’han queixat de l’excessiu zel propagandístic dels ponents, amb lloances de la institució que, personalment, tenen un efecte contraproduent en els futurs universitaris. Mentre es desenvolupava la jornada, en algunes aules han aparegut activistes contraris al Pla de Bolonya, que han utilitzat llurs habilitats retòriques per convèncer els preuniversitaris de les calamitats que s’aproximen amb la implementació de l’EEES. I els docents assistíem a la conferència de l’exvicerector d’Estudis i Cultura de la UAB, Joan Carbonell i Manils (després ha arribat la vicerectora actual, per què no ha dut ella la conferència?), que s’ha entestat, al llarg de dues hores, de demostrar les mentides que hi ha al darrere de les protestes dels estudiants (en aquesta pàgina en teniu un ampli llistat), per exemple, referents al valor dels graus davant les llicenciatures, la incompatibilitat entre estudis i feina, la política de beques (que depèn directament del govern), la influència de l’empresa privada en el finançament de la universitat (que Carbonell ha xifrat en tan sols un 1 %) o la situació dels Màsters, que majoritàriament seran a preu públic. Davant d’aquestes interpretacions, és evident que en aquest tema algú no està dient tota la veritat o l’està disfressant a favor dels seus interessos. Segur que l’EEES no deu ser tan nefast com alguns proclamen (la uniformització de crèdits ECTS a nivell europeu i el còmput d’hores de l’estudiant no sembla dolent, igual que l’ensenyament per competències, que a la UOC practiquem des de fa uns quants semestres), ni la panacea com els responsables universitaris pretenen fer-nos veure. La LOGSE era també una llei avançadíssima i ja sabem on ens ha dut.

Altres posts sobre el tema:

Trobada setembre 2008

Bolonya i la UOC

Anticipant Bolonya

Anuncis

2 pensaments sobre “Bolonyesos

  1. A les Assamblees de les facultats es diuen moltes mentides, es prenen decisions quan el nombre d’estudiants és mínim i es manipula la poca informació que hi ha des de estudiants que són, curiosament, els qui menys et trobes a la facultat. Al menys això és el que jo he viscut, però resulta que a nosaltres no ens afecta Bolonya, només als que comencen l’any vinent.
    Sort que no heu nat a la Central de la UB, a filologies, perquè fa una mica de por.

  2. Està clar que s’ha manipulat molt amb aquest tema. Pedagògicament parlant penso que no és un pla dolent, tot i que hi ha aspectes, sobretot econòmics, que serien molt discutibles. El que és evident és que el sistema antic no ens portava enlloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s