Trobada setembre 2008

Avui he assistit a una altra trobada presencial de la UOC a Bellaterra. Sembla ser que el format canvia i es converteix en un acompanyament als estudiants nous, que es troben de cop i volta amb un entorn virtual i necessiten una certa preparació per adaptar-se a l’aprenentatge asíncron. També hi haurà un intent de descentralitzar les activitats i els tallers perquè la universitat esdevingui propera i es pugui integrar en el territori. A la sessió de l’assignatura Competències TIC a les ciències humanes i socials, que imparteixo en el Grau d’Humanitats per obra i gràcia del procés de Bolonya, han assistit uns 35 estudiants de tres aules diferents, per la qual cosa hem estat els tres consultors aclarint els dubtes que genera la matèria en aquestes primeres setmanes. Suposo que compreneu per què resulta ja tan difícil actualitzar el blog diàriament (les hores de consultoria ultrapassen amb escreix la dedicació blogogràfica). Els estudiants de la UOC, majoritàriament gent de mitjana edat amb família i amb desig de completar la formació, van avançant en silenci, al costat d’un teclat i una pantalla, i es troben amb un món que es desplega en forma d’aula virtual, amb tots els seus espais (Tauler, Debat i Fòrum, entre altres). El Campus Virtual és la realitat que comparteixen i a la qual han d’adaptar-se per assolir les seves fites, un Campus que avança i que oferirà la seva evolució 5.0 amb la integració total en el programari lliure. Els estudiants han formulat, a l’aula 106 de Filosofia i Lletres, un seguit de qüestions relatives a la planificació (sempre necessària en un entorn virtual d’aprenentatge), a l’angoixa davant l’allau d’informació, a la dificultat de formar grups de treball i a les peculiaritats de la matèria. Penso que han sortit satisfets de la sessió presencial. Alguns fins i tot s’han compromès a formar un grup amb els companys que han trobat offline!

A continuació, abans de la reunió de consultors, a l’auditori de Lletres hem presenciat la conferència de Josep Lladós, vicerector de Professorat i Ordenació Acadèmica, que ha tractat, com no, de l‘Espai Europeu d’Educació Superior, amb tot el procés d’acreditació de les noves titulacions que han entrat aquest semestre en el pla (Dret, Humanitats i Psicologia) i les propostes de futur, una ambiciosa estratègia per integrar la universitat en l’EEES com més aviat millor. Un altre cop les competències i la seva plasmació en els continguts dels estudis.

Per acabar, reunió de coordinació dels consultors i consultores de Multimèdia i Comunicació (l’assignatura que s’imparteix en les titulacions que encara no s’han adaptat al grau i per aquells que segueixen el pla antic a Dret, Humanitats i Psicologia) i de CTIC, la nova matèria amb la qual hem de lluitar diàriament, en  temps real, al costat dels nostres estudiants. Un motiu d’orgull: el grau de satisfacció amb els consultors és d’un 90 %, un percentatge altíssim que demostra que des del professorat propi de la casa s’està treballant amb les idees clares, tot coordinant a la perfecció el nodrit equip docent.

Un pensament sobre “Trobada setembre 2008

  1. Retroenllaç: Bolonyesos « Meditacions des de l’esfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s