Dialogar

Parlar. Iniciar el diàleg intersubjectiu. Cercar punts d’entesa enmig de cosmovisions intraduïbles. Saber que per força haurem d’arribar a fites compartides, amb un guany proporcional per a tothom. Girar els arguments per fer veure a l’altre que potser en algun punt no podrem coincidir. Dissimular tot creient que l’altre no s’adona de les seves concessions. Lluitar a fi de conquerir l’espai de l’altre fins al punt que l’altre no ho vegi com una claudicació. Bregar en la discussió com si fos la darrera. Constel·lar l’escenari amb llums de coherència i no deixar que l’altre toqui el meu territori sagrat. Però sí, una part haurà estat tocada perquè tots puguin concloure amb la sensació d’haver obtingut un acord profitós. Retirar-me de l’escena amb precaució, amb el tresor a les mans i sense fer ostentació del meu èxit.

Que l’entesa funcioni com a mecanisme coordinador de l’acció només pot significar que els participants en la interacció es posen d’acord sobre la validesa que pretenen per a llurs emissions o manifestacions, és a dir, que reconeixen intersubjectivament les pretensions de validesa amb què es presenten els uns davant dels altres.

Jürgen Habermas: Teoria de l’acció comunicativa, I, 3.

Anuncis

3 pensaments sobre “Dialogar

  1. M’ha agradat el teu post sobre el diàleg, Enric, sent com sòc un defensor acèrrim i ferm de la paraula com a vía d’entesa dels humans. En prenc nota i li passo còpia a una persona que també en sabrà treure profit.
    Per l’altra banda, però, un mestre molt estimat em va fer veure, arran de la qüestió que tractem, que la taula del diàleg també forma part del teatre en el que es desarrolla l’escena, tanmateix amb la funció que tenen en una llar les parets que separen les estances de la família.

    Salutacions cordials.

  2. Retroenllaç: Temps de diàleg « Meditacions des de l’esfera

  3. El diàleg és bàsica per a una bona comunicació. Les concessions a vegades són imprescindibles si es vol arribar a acords. Però en tots els casos hi ha d’haver la voluntat d’escoltar el que diuen els altres. Si hi ha diàleg i comunicació, l’èxit i la satisfacció són pràcticament garantits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s