Democràcia?

Un dels pilars de la democràcia és el respecte a les llibertats, i un dels drets inalienables és el dret a la llibertat d’expressió i opinió. La prohibició del darrer número de la revista El Jueves, que sempre ha mantingut una visió crítica de les institucions i dels polítics, així com la retirada dels quioscos és un episodi vergonyós que fa retrocedir l’entelèquia anomenada Espanya en els viaranys sempre tortuosos i rúfols de la democràcia. La imatge és certament grollera, però l’acusació no rau en la representació grollera en si ni en la utilització de la dona com a objecte, sinó en les injúries a la Corona. Si hi apareguessin una pornstar i el Nacho Vidal de torn l’escena no seria tan injuriosa: el problema és que s’hi representen els futurs monarques i això atempta contra la institució sagrada de l’Estat, la intocable, la que no pot ser blasmada. L’Estat és tan mundà com nosaltres i les seves institucions estan sotmeses a generació i corrupció, igual que els éssers que les fan existir. No ens estem carregant un Volkgeist amb l’acte sexual entre Felipe i Letizia (que és merament una caricatura que no s’adreça a la monarquia, sinó a la llei d’ajut familiar de 2500 € com a reclam electoral de Zapatero), sinó tan sols ridiculitzant una mesura del govern fent servir la Casa Reial com a pretext. Hi ha ulls que s’escandalitzen condemnant una revista satírica però defensen la llibertat dels qui dibuixen Mahoma amb uns determinats atributs. Tant que criticaven els fonamentalistes i ara resulta que són aquí, entre nosaltres. El món fa pudor de tirania. Il·lustrats, torneu, us necessitem més que mai!

Constitució Espanyola

Article 20
1. Es reconeixen i es protegeixen els drets:

a) A expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció.
b) A la producció i a la creació literària, artística, científica i tècnica.
c) A la llibertat de càtedra.
d) A comunicar o a rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió. La llei regularà el dret a la clàusula de consciència i al secret professional en l’exercici d’aquestes llibertats.

2. L’exercici d’aquests drets no pot ser restringit per mitjà de cap tipus de censura prèvia.

Anuncis

4 pensaments sobre “Democràcia?

  1. Aquesta notícia és un reflexe de la hipocresia i doble moral de la nostra societat: volem imposar als altres les nostres raons sense mirar d’entendre les seves (caricatures de Mahoma), però quan es tracta de les “nostres” institucions… Tampoc passaria res si els caricaturitzats fossin els veïns del 2on. 3ª.

    Em sembla increible i immoral que a aquestes altures s’hagi censurat i retirat del mercat una revista per aquests motius. Estem tornant enrere?

  2. m’ha agradat aixó de “una entelequia anomenada Espanya”, puig es un terme que faig servir sovint. Quan al dibuix -home- s’ho podien haver estalviat. Per a mi que no és mes que màrqueting per augmentar les vendes i el Càndido Conde Pumpido hi ha caigut de quatre grapes. A banda que un estat que te dues càmeres com és el cas d’Espanya i el Consell General del Poder Judicial que té,i amb Montesquieu arxivat,
    parlar d’estat democràtic em sembla agoserat.

  3. El pitjor de tot és el segrest de la revista… bé, de les poques que han quedat. Crec que la imatge és grollera, però no ho és més si tracta de la Casa Reial. La censura és una arma molt perillosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s