Filòsofs en potència

Cap de setmana de campanya electoral, però sense abandonar les obligacions docents. Podria existir sense política, però no sense filosofia. Corregint els controls de lectura d’obres filosòfiques de 2n de Batxillerat. Obligar a llegir no és una bona pràctica, per la qual cosa suggereixo les lectures i els alumnes treballen les obres que desitgen. El criteri que fan servir per a la tria és habitualment el nombre de pàgines del llibre, encara que també es deixen guiar pel grau d’interès de l’autor en qüestió en el marc del temari del curs. De filosofia moderna i contemporània (segon bloc) han treballat Descartes (Meditacions metafísiques), Hume (Investigació sobre l’enteniment humà), Kant (Fonamentació de la metafísica dels costums), Mill (Sobre la llibertat, L’utilitarisme), Nietzsche (La genealogia de la moral, Més enllà del bé i del mal, L’Anticrist), Freud (El jo i l’allò), Sartre (La nàusea) i Camus (L’estrany). La majoria ha fet Nietzsche, Camus i Sartre: el primer com a gran crític de la tradició occidental (filòsof seductor i provocador) i els altres com a escriptors sobre el sentit de l’existència humana. Ha agradat molt l’obra de Camus (quasi ningú ha escrit bé Meursault) i ha quedat palès que la literatura és la millor escola de filosofia. Les intrincades pàgines kantianes han passat desapercebudes (només un l’ha triat i no l’ha acabat de llegir). El més edificant és que molts, a partir de la lectura, han pogut reflexionar sobre els lligams entre literatura, vida i pensament.

Anuncis

2 pensaments sobre “Filòsofs en potència

  1. Amic, la filosofia és un gènere literari, ben curiós, però literari. Des dels diàlegs de Plató fins avui sabem que filosofar és una forma de parlar ben peculiar, entre l’abstracte i la ficció, grandiloqüent, pedant…

  2. Fa poc vaig rellegir Rousseau en versió original -francès-.

    Crec lamentable que els nostres estudiants no puguin gaudir dels autors en la seua llengua original. Si més no català, castellà, francès , anglès, italià, portuguès, alemany.

    Es lamentable el poti poti del nostre sistema educatiu.

    Per cer, puix que la escola és ací i no a Stuttgart, perquè no Raimón LLull?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s