Blogs i llibertat

cover.gifEl blog és una eina privilegiada de llibertat. La blogosfera no tan sols es constitueix com un conjunt de textos interrelacionats, sinó, sobretot, com un sistema d’hiperenllaços multidireccionals. El blogroll crea una endogàmia entre els aristòcrates virtuals que provoca que els diferents relats siguin compartits en funció de llur rellevància i acceptació social. Els comentaris, l’aspecte més semblant al fòrum asincrònic (segons la recerca duta a terme per Susan Herring), indiquen el públic actiu del blog, el que interactua amb l’autor. Hi ha, però, un altre marcador de l’audiència de gran valor: el nombre d’enllaços que genera en altres blogs (comprovable a través de Technorati), signe del prestigi i de l’acceptació per part dels altres actors de la blogosfera. Un dels participants en la meva recerca afirmava que amb els blogs “tothom té una tribuna pública”, per la qual cosa la manipulació unidimensional que exerceixen els grans mitjans és substituïda per la pluralitat de punts de vista dels bloguers, un avenç substancial en la cultura democràtica. Ja no compta només l’opinió del periodista ideologitzat i estupiditzat pel mitjà per al qual escriu, sinó la de cadascun dels participants en la gran assemblea asincrònica dels intel·lectuals en xarxa. La nova Il·lustració ha arribat i els enciclopedistes som nosaltres. La revolució a través del pensament es troba en les connexions sinàptiques del ciberespai i no en les recepcions passives dels alienants programes de televisió o en la lectura dels diaris controlats per les ideologies ancorades en el passat.

[Aportació al Tractat sobre la revolució intel·ligida, projecte cooperatiu en wiki organitzat pels autors de L’ésser i el bloc]

They can obsess, they can focus, they can get serious. If a particular blogger writes a particularly interesting story, more and more people link to that story. And as the number of links to a particular story increases, it rises in the ranks of stories. People read what is popular; what is popular has been selected by a very democratic process of peer-generated rankings.

Lawrence Lessig (2004): Free culture (PDF), pàg. 43.

Anuncis

2 pensaments sobre “Blogs i llibertat

  1. No estic parlant de transcendència en l’àmbit del poble, com a artefacte “popular” que atreu masses, sinó com l’adveniment d’una nova aristocràcia, que exerceix el seu domini sobre un feu virtual. A nivell ideològic, per exemple, si se celebressin eleccions a la catosfera, el resultat seria ben diferent al del món offline, atès que els bloguers tenen un criteri ben diferent. La bona filosofia, per exemple, mai no ha estat popular, però ha acabat influint sobre les creences i els valors, sobre l’imaginari col·lectiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s