Temps atemporal

roger_woods.jpgAmb l’arribada de la societat de la informació, el concepte de temps pateix una transformació sense precedents. El temps lineal, seqüencial i planificat de la societat industrial ja no serveix per explicar el món de les xarxes informacionals. És el d’ara un temps en què els instants es barregen en un mateix entorn: l’hipertext, amb la seva manca de seqüencialitat, manipula els instants, de tal manera que l’anàlisi d’una pàgina web és un collage de moments indiferenciats, regits pel codi de marcatge, que insereix les empremtes temporals i de direcció per mitjà dels hipervincles. L’educació presencial segueix els imperatius del programa i continua esclavitzada a la linealitat; en la no-presencialitat es perd la sincronia i el lligam entre el docent i l’estudiant es produeix asincrònicament, sense haver de coincidir en l’espai ni en el temps. Des del blog m’adreço al món, però tinc marcador temporal, que em delimita espacialment en el disseny de les entrades. Com assenyala Castells, “l’espai dels fluxos […] dissol el temps desordenant la seqüència dels esdeveniments i convertint-los en simultanis, per la qual cosa la societat és situada en una fugacitat eterna”. Tot s’esdevé, però al mateix temps: el jo es distribueix i perd la substancialitat, obrint les finestres virtuals al ciberespai. La unitat esclata en mil bocins i cada seqüència del drama existencial és víctima del seu caràcter efímer, fugisser. Però la intel·ligència col·lectiva de la humanitat, amb la multiplicitat de les seves expressions ciberculturals, es comprimeix en el regne immutable dels ens virtuals descorporalitzats. El temps no és ja una intuïció pura de la sensibilitat, en el sentit de forma ordenadora, sinó un fons indiferenciat en el qual els fets s’esmunyen però romanen alhora, arrelats al discurs de la instantaneïtat.

Anuncis

4 pensaments sobre “Temps atemporal

 1. Hola Enric:
  M’agradat la idea de l’hipertext, com un collage, de fet és així, infinites possiblitats per fer d’un text una obra d’art en sí mateixa, m’interessa molt el tema dels hipertext.

 2. De moment deixa’m saludar-te, he fet un cop d’ull a les teves reflexions i son força interessant, però he de dir, també, que en alguna d’elles no comparteixo arguments…

  Fins ben aviat.
  Salutacions,
  alex

 3. Hola, Àlex, i benvingut a l’esfera!

  Em sembla perfecte que no comparteixis alguna de les meves reflexions: de la pluralitat hom n’aprèn. La tolerància és un dels valors que més vull conrear en aquest espai virtual.

  Fins aviat i gràcies!

 4. Retroenllaç: Pluralisme « Meditacions des de l’esfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s