Possibilitats

Vet aquí que Déu s’avorria. Al seu davant desfilaven, com col·locats en un aparador, els mons possibles. Hi eren totes les opcions: un món escanyolit que de tan petit tendia a desaparèixer, un món d’egòlatres amb ferum d’estupidesa, un món excels de criatures semidivines, un de molt curiós on els ànecs jugaven al dòmino amb vestit de nit i un darrer on els planetes giraven al voltant d’un estel que ocupava un lloc menyspreable en el tot. El Senyor dels orígens, que no tenia rellotge perquè no havia creat el temps i no podia saber què és una brúixola perquè l’espai era indefinible, se’ls mirà encuriosit. Tots eren possibles però no tots superaven el principi de no-contradicció. En el primer va trobar un cercle quadrat, abominable figura que el contorbà; en el segon observà com els egòlatres ajudaven el proïsme; en el tercer els herois es dedicaven a l’onanisme sense fer ni cas de les heroïnes que endolcien el paisatge i que mataven el temps connectades a internet amb éssers molt lletjos que poblaven la república de Blog; en el quart els ànecs no podien suportar les derrotes del Barça i se suïcidaven en massa quan Valdés rebia un gol de ximplesa indescriptible. Finalment, en el cinquè es quedà embadalit observant les òrbites el·líptiques dels astres i la blavor d’un planeta estrany. Hi vivien éssers unicel·lulars i pluricel·lulars i, entre aquests darrers, uns bípedes sense plomes li cridaren l’atenció. Eren molt lletjos i es passaven la vida intentant crear cercles perfectes amb la pretensió de convertir-se en els reis de l’univers. Es dedicaven sovint a l’onanisme, però encalçaven heroïnes a la recerca del plaer (principi que un bípede que es deia Freud no parava de repetir), i es connectaven a internet amb connexions caríssimes que els impedien encalçar més heroïnes. Una república anomenada Blogosfera els feia perdre el temps amb uns espais que s’anomenaven posts i que estaven plens de spam. Els ànecs nedaven absents i no podien celebrar les victòries del Barça i les grans actuacions del seu porter. Déu veié que aquell món era bo i es disposà a crear-lo. Els altres havien estat possibles però només un podia arribar a l’existència. Va menystenir aquell bocí de món que s’esmunyia, aquell orbe farcit de jos desbocats, aquell paradís del plaer solitari i blogològic i aquell estany d’anàtids culers. Es quedà un instant (o com es digui abans de crear el temps) pensarós i taciturn. Si creava aquell món componible i defugia la contradicció, s’enfrontava al millor dels mons possibles, aquell més ric en realitats, més variat en les seves formes. El millor entre els que li mostrava l’aparador precòsmic, però no un món perfecte, ja que l’ens perfectissimum era massa egòlatra per crear un món en igualtat de condicions amb Ell. Seria un món existent i amb això ja n’hi hauria prou.

1. Déu, mogut per la seva suprema raó per escollir, entre moltes sèries possibles de coses o mons, aquell en el qual les criatures lliures haurien de prendre unes o altres decisions, tot i que no sense la seva intervenció, ha determinat que tot fet sigui cert i determinat per sempre, sense menystenir per això la llibertat d’aquestes criatures.

2. La bondat [de Déu] el va portar primer de tot a crear i produir tot el bé possible, però la seva saviesa el va escollir i fou la causa del fet d’haver triat l’òptim conseqüentment; i per acabar, el seu poder li va donar els mitjans d’executar actualment el gran designi que s’havia format.

Fragments de Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716): Die philosophischen Schriften. Extret de Russell, B. (1977): Exposición crítica de la filosofía de Leibniz. Buenos Aires: Siglo Veinte.

4 pensaments sobre “Possibilitats

  1. Retroenllaç: Catosfera literària en podcast « Meditacions des de l’esfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s