Foscor

pro_photo1170359240.jpg Foscor i consciència ecològica. Acció estratègica a favor de l’estalvi energètic. És el moment de caminar vers un món més net i equilibrat, sostenible però sense dogmes. L’ecologisme ha de tendir a la generació d’un moviment no coercitiu, sinó creador d’esperança. Només amb l’aplicació del principi de responsabilitat davant els avenços tecnològics i la depredació humana sobre l’entorn podem intentar un canvi de rumb. No podem ser optimistes davant el futur, ja que cal una vertadera aliança pel planeta a fi de revitalitzar-lo i oferir-li la vida que li manca. L’humà, amb el seu coneixement destructor, es fa altre respecte de la natura i la converteix en esclava. És l’hora de la remembrança, del retorn de les velles cosmovisions que concebien l’existència com una fusió entre la humanitat i l’univers. Hem fet tard i la clivella que hem obert és massa ampla; tan sols els mots de Hans Jonas ens poden servir de conhort ètic:

És possible que la humanitat acabi de manera tràgica i que aquesta tragèdia es produeixi, fins i tot, en l’àmbit regional, local. Però, per altra banda, conservo l’esperança en què la humanitat descobrirà, en el seu propi organisme, els processos per guarir-se ella mateixa. Suposant que la bogeria d’una guerra atòmica no ens precipiti vers un final sobtat, encara hi hauria temps per a produir en el sistema immunitari de la humanitat forces defensives que no arribin massa tard. Nosaltres i els nostres descendents hem d’actuar conscientment en aquest sentit. Després de tot, la llibertat humana ens permet aprendre i extreure lliçons de moltes experiències. Però aquestes experiències seran molt amargues, si amb la raó no n’hi ha prou per a preveure efectivament la catàstrofe. El meu punt de vista sobre l’esdevenidor de la humanitat, tot i que no sóc molt optimista, no és, emperò, desesperat.

Recordem el seu imperatiu ecològic:

“Handle so, daß die Wirkungen deiner Handlungen verträglich sind mit der Permanenz echten menschlichen Lebens auf Erden.”

Anuncis

4 pensaments sobre “Foscor

  1. És difícil mantenir la consciència ecològica més enllà de fets puntuals. El problema del canvi climàtic és que va molt ràpid a nivell planetari, però lent a nivell humà. I costa reaccionar enfront d’una cosa que no és molt evident.

  2. Cal una actitud decidida perquè ens hi juguem molt. El problema són les hipòtesis contraposades: les més catastrofistes i les que sostenen que es tracta d’un fet natural que no es pot atribuir del tot a l’acció humana. El gran dubte és, com dius, que no és evident, però no perdem res apostant pel planeta. I cal intentar que sigui sense coaccions, la qual cosa serà difícil. No estem preparats per mantenir la conscienciació ètica més enllà d’un cert temps. Després, l’oblit més absolut.

  3. El problema és que la gent anem (pluralitzo perquè m’hi incloc) a “trompicons”. Avui apaguem els llums cinc minuts i netegem la consciència, però dema qui els apagarà? Seguirem amb les nostres vides, amb les nostres alegries i maldecaps, però el món queda lluny, ja s’encarregarà algú altre dels seus problemes.

    D’altra banda, amb cinc minuts no es fa res, és el temps que he tardat en anar buscant aparells per desconnectar. La qüestió seria com fer sorgir una preocupació (o consciència, cadascú que ho digui com vulgui) que duri, que realment motivi i faci exigir. Crec que no serveixen de gaire els grans missatges catastrofistes (i a més ja ens hi hem acostumat): jo no sé valorar què signifiquen dos o quatre graus en cent anys, però sí puc entendre més fàcilment que hi hagi sequera i que demà l’aigua costarà el doble (per posar un exemple).

    Per a mi, hem acabat convertint-nos en víctimes de nosaltres mateixos.

  4. Jo pens que els humans tenim la responsabilitat de cuidar del nostre entorn; per un costat perquè som els únics que ens n’adonam. Per l’altre perquè el necessitam.
    Potser el canvi climàtic no es provocat només per l’actuació humana, però ajudam a que provocar-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s